Ne parázz, pánikra semmi ok!

Pánikbetegségről, szorongásról, depresszióról őszintén.

A fű

2017. május 16. 13:20 - Aviva Meadow

...és a parák

Ki ne ismerné a füvet vagy marihuánát, hivatalos nevén kannabiszt legalább hallomásból? Sokszor ígértem már, hogy írok bővebben a hozzáfűződő tapasztalatimról. Nem kívánok hosszasan traktálni senkit sem a biokémiai hatásmechanizmusokkal, de azért annyit illik tudni erről a növényről, hogy a fő pszichoaktív hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahydro-cannabinol). Ennek a THC-nek vannak még különböző bomláskor keletkező végtermékei, melyek a hipotalamuszban fejtik ki hatásukat. Magyarul, ezek együtt okozzák a betépettség érzetet. Bizonyos fajtákban eltérő arányban jelennek meg ezek az anyagok (még sok száz más anyag mellett, mint pl CBD), amik biztosítják a különböző intenzitású és hatású betépéseket. Vannak orvosi célra termesztett fajták, melyekben a CBD, a nem-pszichoaktív hatóanyag dominál, ezeket rákos megbetegedésben, sclerosis multiplexben szenvedőknek ajánlják a fájdalom és a hányinger csökkentésére. Betépni ettől is be lehet, de közel sem olyan mértékben mint a magas THC tartalmú fűtől.  Azok a fajták, amelyekben több a THC, sokkal gyakrabban idéznek elő szorongást akár a szer hatása alatt, akár utána. Nos, igen, tapasztaltam. shutterstock_209998042.jpg
Nincs még egy ilyen szer, növény, drog, élvezeti cikk - kinek hogy tetszik- a világon, aminek a fogyasztása ennyire megosztaná a társadalmat. Persze, azt nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen illegális szernek számít, és mind a fogyasztását, mind pedig a birtoklását és termesztését a törvény bünteti.
Nem szeretnék most belemenni, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak a fogyasztás mellett, erről rengeteg információ található a neten. Az viszont tény, hogy egyre népszerűbb, egyre többen próbálják ki és egyre többen fogyasztják rekreációs céllal vagy éppen állandó jelleggel. Ami a függőséget illeti, sok tévhit és mítosz lengi be a füvet, mint például a "nem lehet rászokni" vagy a "kapudrog" elmélet, de a legnagyobb kedvencem az impotenciát és szellemi leépülést eredményez-zel történő riogatás. Menjünk csak szépen sorban.
Az a helyzet, kurvára rá lehet szokni...én már csak tudom. Az persze más kérdés, hogy nem fizikális hozzászokás történik, mint pl az alkohol esetén, hanem lelki függőség alakul ki. Na de nehogy azt gondold, hogy ez a "könnyebbik" rászokás. El kell, hogy keserítsek mindenkit, de ugyanúgy meg van a gyötrődés, álmodsz róla, rád tör az érzés, hiányzik még így évekkel később is akár... Két éven keresztül szívtam napi rendszerességgel. Minden áldott este megtekertük a kis ciginket, elszívtuk, néztük a Jóban rosszban című agyrémet és csokit eszegettünk. Aztán este tíz körül még egy spangli és kerestünk valami ősrobbanásról szóló dokumentum filmet amin bealudhattunk. Egyszer úgy alakult, hogy elfogyott a füvünk és nem tudtuk venni a környéken sehol sem. Csak nagyon nehezen tudtuk esténként elaludni és a Jóban rosszban is elviselhetetlennek tűnt. Napközben megvolt az ingerlékenység és a sóvárgás is. Végső elkeseredésünkben rendeltünk a netről herbált (2012-ben járunk, akkor még lehetett, most nem tudom mi a helyzet) mivel az egyik helyi dealer megesküdött rá, hogy olyan, mint a fű, csak ez különböző hatóanyagú növényekből van összekutyulva. Hogy ez milyen jól hangzik, uccu neki, megrendeltem mindjárt 2 zacsi "füstölőt", amit másnapra postáztak. Azonnal csináltunk egy cigit belőle és úgy betéptünk, hogy alig vártam, hogy vége legyen. 20 percig hatott és valami rettenetesen hangosan csiripeltek tőle a madarak, majd szétrobbant a fejem. Pár nappal később kiderült, hogy a herbálban valójában semmilyen természetes növényi hatóanyag nincs, hanem szintetikus kannabioniddal van átitatva, ami akár halálos is lehet. (Ha ezt tudom, biztos, hogy egy mikrogrammot sem rendelek belőle. Persze, jogos, miért nem néztem utána, igazából naiv voltam és hittem, vagy inkább hinni akartam abban, hogy ez növényi keverék, növényi hatóanyagokkal.) Szerencsére nem lett haltunk meg, de minden esetre azt gondolom, hogy köze lehet a pánik rohamok kialakulásához. Ez a szintetikus kannabionid sokkal erősebben hat az emberi szervezetre, minden szempontból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg herbált füstölő, akihez mentőt kellett hívni és Zacher doktor úrnál ébredtek... De ez egy más téma. Szóval, maradjunk annyiban, hogy rá lehet szokni a fűre.
Na de mi a helyzet a kapudrog elmélettel? Tényleg egy-két füves cigi elszívása utána egyenesen a heroin belövése következne? A kapudrog elmélet az amerikai drogprevenciós és drogellenes kampányok kedvenc alaptétele, azonban több kutatás is történt ebben a témában, mely nem talált oksági kapcsolatot. Nos, nem vagyok sem orvos, sem kutató, viszont sokat olvastam pszichológia témában, függőségek kialakulásáról és nagyon sok embert ismerek. Az olvasottak és a tapasztalataim alapján inkább a személyiségünk határozza meg, hogy mire szokunk rá vagy mire nem. Ismerek olyat, aki 13 éves korától 20 éves koráig az összes létező tudatmódosító szert kipróbálta, most pedig sikeres vállalkozó és az egyetlen függősége a kávé. Olyat is ismerek, aki hamarabb lőtte be magát heroinnal, minthogy kipróbálta volna a füvet és olyat is ismerek aki már +15 éve szmóker, de soha semmilyen más drogot nem próbált ki, meg te is ismersz ilyet, meg téged is ismernek, meg lehet, hogy mi is ismerjük egymást, egy szónak is száz a vége, a függőségeink kialakulását személyiségünk, genetikai tényezőink, a szülői minták, átélt történések együttesen határozzák meg.
Ami pedig az impotenciát illeti, bizonyos, hogy ha valaki rekreációs céllal elszív 1-2 spanglit a hétvégén az nem lesz impotens. A rendszeres fogyasztóknál pedig épp ugyanannyi az esély, mint a dohányzók körében. Egyébként meg istenkirály betépve szexelni!  A férjem 12 éve szívott, mikor teherbe estem tőle és sokan vagyunk még így...

Most rá kellett jönnöm, hogy írtam egy csomót, de a lényeggel még nem is foglalkoztunk, mégpedig a fű és a szorongás, illetve pánikrohamok kapcsolatával.
Rengeteget olvastam ebben a témában is, külföldi és magyar oldalakon egyaránt és milyen meglepő, de egymásnak durván ellentmondó cikkekbe és írásokba ütköztem, magyarul nem lettem okosabb, viszont összeszedtem pár érdekességet. Például, 2000-ben végeztek egy kutatást 800 fő részvételével Új-Zélandon, ahol nem találtak összefüggést a szorongásos betegségek kialakulása és a fűfogyasztása között. Hurrá. Mi van akkor, ha valaki a meglévő szorongásos betegségét vagy depresszióját akarja a fű segítségével enyhíteni? Ha az illetőnek szerencséje van és nem kap pánikrohamot a kísérletezés közben, akkor arra a 2-3 óra hosszára tök jól elnyomja a fájdalmat, kiragad a valóságból és jól érzi magát, viszont maga a szorongásos problémája nem fog megoldódni. Nem fognak elmúlni a tünetek, hiszen még csak a probléma felszínét sem kapirgáljuk. Ahhoz, hogy egyáltalán ráleljünk a problémánk gyökereire és megfelelően kezeljük, bizony terápia kell, és ezt még nagyon sokszor le fogom írni.
Miért alakul ki pánikroham a fűtől? Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a THC a főkolompos. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért van az, hogy valaki jó kedvűen röhögcsél a hatása alatt más pedig két órán át fuldokolva szorong, tévképzetei vannak, pánik rohamokat él át és megint más pedig csak annyit érez, hogy szinte nem bír felkelni a fotelból, mert annyira elálmosodott és eltompult. Tudni kell, hogy különböző fajtájú füvek különböző arányban tartalmazzák a hatóanyagokat és persze azt, hogy mindannyian másképp reagálunk egy bizonyos anyagra, nem hogy egyszerre 400-ra! Aztán ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy illegális szer, ami büntetést von maga után ez pedig már egy önmagában szorongást fokozó dolog... Azt javaslom, hogy aki alapból szorongósabb típus, inkább ne szívjon füvet. Persze, ha nagyon kíváncsi az ember és elég bátor, meg lehet reszkírozni, de jelzem, hogy betépve átélni egy pánikrohamot nem egy leányálom. Amúgy se, de így pláne. Hogy mire számíts? Nézzük először a szimpla betépést pánikroham nélkül spangli szívása esetén. Az első egy-két slukk kifújásával egy időben kissé elnehezülnek a végtagok, majd a fejben is enyhe szédölgős, nehézkes érzés jelentkezik, ami lassacskán terjed szét az egész test felületére. Ez az érzés néhány perc és a további slukkok arányával megegyezően erősödik. Kb. 10-15 perc elteltével megjelenik a szájszárazság és felgyorsul a pulzus, akár 30-40%-al is. A tudat kitágul, a gondolatok inkább képek vagy hangok formájában jelennek meg. Nem, nem a hallucinációról beszélek, ez inkább ahhoz hasonló érzés, mikor ébrenlét és alvás határán képek villannak be, párbeszédek játszódnak le, de nem olyan intenzív, mivel tudatunknál vagyunk. Attól függően hogy mit szívtunk, jöhet a röhögcsélés, eufória (thc > cbd) vagy pedig az eltompulás és a testi érzetek, mint lazaság, bizsergés, álmosság (thc < cbd). A "csúcson" a 30-50. perc között fogjuk érezni magunkat, utána szépen lassan lejövünk róla, de az időtartam nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől és a minőségtől is.
Milyen betépve pánikolni? Szar. :-) Ott van ez a sok, adott esetben új testi érzet és egy megváltozott tudatállapot, ami megijeszti a fogyasztót. badtrip.jpgErre rátesz egy lapáttal az is, hogy mindez egy illegális, tiltott szer hatásától alakult ki, amit nem is kellett volna elfogyasztani, mit fog szólni az anyukám/apukám, blabla és már kész is van a szorongás spirál ami berántja az illetőt. Egy első használót gyakran megrémiszti ez az új, "más" tudatállapot, amiben nem is olyan egyszerű tiszta fejjel gondolkozni. Érdemes ilyenkor elrágcsálni 3-4 szem fekete borsot. Nem tudom miért, nem tudom, hogyan de tényleg hatásos. Talán placebo, talán tényleg segít, minden esetre nálam mindig bevált, ha paráztam a fűtől. Ilyenkor is meg lehet próbálni a különböző szorongásoldó technikákat alkalmazni, vagy sikerrel jársz vagy nem. Van itt még valami, amit gyakran emlegetnek együtt a fűvel, ez pedig a skizofrénia. A kutatások alapján még mindig nem egyértelmű, hogy okoz-e a fű skizofréniát, minden esetre szeretik ezzel ijesztgetni a jó népet, illetve az is tény, hogy a fű használata gyakran megelőzi a tünetek jelentkezését. A fű előidézhet pszichotikus tüneteket közvetlenül a fogyasztás után, olyasmiket mint hallucináció, paranoia, tévképzetek, stb, azonban ezek rövid időn belül elmúlnak, míg a skizofrénia egy folyamatosan fennálló betegség, megfelelő kezelés nélkül pedig a tünetei is állandó jelleggel fennállnak. A kettő nem ugyan az. A mai álláspont szerint a skizofréniát genetikai hajlam és különféle környezeti tényezők együttes hatása okozza, persze éppenséggel ezekből lehet pont az egyik a marihuána, azonban nincs olyan egyértelmű oksági kapcsolat a marihuána fogyasztás és a skizofrénia kialakulása között, mint mondjuk a dohányzás és a tüdőrák kialakulása esetében.

Ha szorongsz és érdeklődsz a füvezés iránt, esetleg a neten keresgélsz, biztos vagyok benne, hogy bele fogsz botlani olyan cikkekbe, miszerint a marihuána az egyik legjobb szorongásoldó. Próbáld meg, lehet, hogy neked bejön, ettől függetlenül nem tanácsolom a folyamatos használatát, aminek egyetlen oka az, hogy nem oldja meg a problémádat. Átmenetileg talán könnyebb és jól is érzed magad tőle, de nem pótolja a szakember által nyújtott szakszerű terápiát, ami elengedhetetlen a hosszútávú mentális jóléthez.

Egyelőre ennyi. Jelentkezem majd. Még nem tudom, hogy mikor és azt sem, hogy mivel. :-)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://panikrasemmiok.blog.hu/api/trackback/id/tr3412424007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása